2009. november 8., vasárnap

Sütőtökleves2















Az őszi-téli időszakban rendszeres vendég nálunk az asztalon a sütőtökleves. Lassan pont olyan lesz, mint Anyuéknál a zöldségleves... Amit találunk azt rakunk bele.
Több féle variációját készítettem már. Ez talán azért lehet szimpatikusabb az alapváltozatnál azoknak akik inkább kalóriaszegényen szeretnék a meleg levest magukbakanalazni, mert itt nincs sem tej, sem tejszín sőt még bacon sem a receptben csak a tök maga.


Hozzávalók:
1 db kb. 1,5 kg nagyságú sonkatök
4 db közepes burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 evőkanál vaj vagy margarin esetleg oliva olaj (bár szerintem margarinnal/vajjal finomabb)
2 babérlevél
2 szárnyashúsleves kocka (tudom, hogy ez gyilkosság, de mi jóban vagyunk a leveskockák és én)
helyettesíthető ételízesítővel vagy tengeri sóval
csipet tárkony
csipet borsikafű
1 szegfűbors összetörve (vagy egy csipet szecsuáni bors)
1 kávéskanál fekete bors összetörve
1 csipet csilipor vagy csípős paprikakrém
Pirított tökmag (natúrban, zsiradék nélkül pirítva)
Személyenként egy marék pirított zsemlekocka

Az elkészítés természetesen nagyjából és egészében megegyezik az alapváltozattal csak itt a levest önmagával sűrítjük, azaz több vizet vagy alaplevet adunk hozzá az elején és amikor a tök és a burgonya megpuhult merülő mixerrel (vagy, hogy is hívják rendes nevén) pürésítjük. Ha túl sűrű még alaplével hígíthatjuk, de ilyenkor még egy picit forraljuk össze a levest tálalás előtt.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nyami-nyami, aki még nem próbálta, nem tudja mit hagy ki azzal, hogy nem főzi meg! Isteni! :D