2008. szeptember 16., kedd

Az idei ősz első töklevese




A lakásban nincs fűtés... Hova fűtenénk még szeptember közepén. Viszont tegnap nagyon hideg volt. Szerencse, hogy múlt héten sikerült beszereznem egy szép darab úgy kb 1,5 kg kanadai sonkatököt. A nagy hidegen felbuzdúlva még a Szex és New-York előtt gyorsan meg is főztem kedvenc töklevesünket.



Mivel én főzni általában nem igazán recept szerint szoktam a körülbelüli mennyiségek miatt elnézést kérek.

Hozzávalók:
1 db kb. 1,5 kg nagyságú sonkatök
4 db közepes burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 evőkanál vaj vagy margarin esetleg oliva olaj (bár szerintem margarinnal/vajjal finomabb)
2 babérlevél
2 szárnyashúsleves kocka (tudom, hogy ez gyilkosság, de mi jóban vagyunk a leveskockák és én)
helyettesíthető ételízesítővel vagy tengeri sóval
csipet tárkony
csipet kakukkfű
1 szegfűbors összetörve (vagy egy csipet szecsuáni bors)
1 kávéskanál fekete bors összetörve
1 teáskanál curry por
2-3 dl tejszín és tej ízlés szerint (attól függ mennyire sűrű levest szeretnénk, lehet csak tejszínnel felönteni, de ekkor több tejszínt számítsunk)
Ízlés szerint egy pici csili por (elhagyható)
Tökmag, pirított bacon ízlés szerint
Esetleg egy teáskanál tökmag olaj/fő

Ebből az adagból egy jó nagy fazék leves lesz. 6 fő biztosan, de kis adagokból 8-10 fő is belakmározik belőle.


A tököt, a burgonyát a hagymát megtisztítjuk, majd felaprítjuk őket. A burgonyát és a tököt lehetőleg egyforma darabokra vágjuk, hagymát szinte mindegy úgy is megturmixuljok a végén.

A vajon a hagymát megfuttatjuk, utána a fazékba tesszük a zöldségeket és a fűszereket. Összekeverjük. Felöntjük vízzel, hogy éppen csak ellepje. Addig főzzük lassú tűzön amíg a tök teljesen szétfő és a burgonya megpuhul. Vegyük ki a levesből a babérleveleket, turmixoljuk krémesre majd öntsük fel a tejszínnel és a megfelelő sűrűség eléréséig tejjel. Melegítsük át mégegyszer.

Amíg a leves fő, zsiradék nélkül pirítsuk meg a tökmagokat serpenyőben, majd ezután tegyük egy külön tálra őket. A serpenyőben pirítsuk meg a bacon vagy húsos szalonna kockákat kevés oliva olajon.

A kész levest tálaljuk, szórjuk meg a pirított tökmagokkal és a sonka kockákkal. A tetejét a sonka zsírjával (a serpenyőben visszamaradt olajjal) díszítsük. Ehelyett használhatunk készen kapható tökmag olajat. Úgy még finomabb a leves.



Meleg, krémes, illatos! Olyan, mint a napsugár. Hmmm! Átmelegíti az embert egy hideg napon!

Jó étvágyat!!!

Nincsenek megjegyzések: