2009. november 8., vasárnap

Sajtos tészta delux















Mi a bánatot kezdjek a megmaradt tojássárgákkal, ráadásul 8 darabbal??? Vasárnap Pavlova tortát sütöttem innen maradt a sok sárgája. A fenti kérdés a Vasárnapi családi ebéden hangzott el, mire Anyu rávágta: -Csinálj valami csőben sültet!
Végül is miért ne?:) Azért normál esetben nem tennék 8 tojássárgáját egy sült tésztába, de most pont az volt a cél, hogy eltünjenek a hűtőből. A tészta nagyon finom lett, de szerintem legközelebb elég a fele tojás is. Úgy is nagyon jó lett volna.

Hozzávalók:
1 zacskó tészta (csavart, csiga, vagy penne)
maradék tojássárgája :)
20 dkg reszelt sajt (eidámi)
1 kis tál pirított bacon kocka
1 mozzarella
só, bors, szerecsendió
A sajtmártáshoz: kukorica liszt, tej, vaj

Kezdetnek odatesszük a tésztát vízben főni. (Én mindig vízforralóval felforralom a vizet utána teszem fazékba és amikor gyöngyözik csak akkor teszem bele a sót és a tésztát).
Elkészítjük a besamell-sajt mártást. Itt sajnos megint nem tudok pontos mértékeket:( De most már a magam kedvéért is leírom legközelebb. Általában sima finom liszttel készítem a besamellt, de most azért készítettem kukorica liszttel, mert nagyon szép "sajtos" sárga színt adott a mártásnak.
Kb két evk vajat felolvasztunk elkeverjük benne a kukoricalisztet amennyit felvesz, kicsit megfuttatjuk a vajon, majd langyos tejjel felöntjük. A tejet visszamelegítjük eközben a mártás besűrűsődik.
Amikor a besamell már kész van belekeverjük a reszelt sajt 3/4-ét és a fűszereket, majd amikor langyosra hűlt a mártás egyenként a tojássárgákat. Lepirítjuk a bacont.

A kifőtt tésztát elkeverjük a sajtos mártás nagy részével és a baconnel egy kivajazott tepsibe kanalazzuk a tészta felét, majd megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Újabb réteg mártásos tészta következik, a tetejére  jön a maradék sajtos besamell és rápakoljuk a mozzarella sajtot.
Forró sütőben (175 fok minimum) addig sütjük amíg a sajt elolvad a tészta tetején és a mártás összesűl a tésztával.

Egyszerűen fincsi.

Nincsenek megjegyzések: