2009. július 2., csütörtök

Zsályás-gyöngyhagymás spagetti
















Nagyon szeretem az intenzív fűszeres ízű ételeket, az ízkombinációkat. Szerintem egy étel akkor jó, ha van íze. Nem vagyok a “só-bors-pirospaprika-majoranna” fűszerezés párti. Elismerem, ez a kombináció is nagyon fínom, de nem minden ételhez és nem CSAK ez folyamatosan.
Régi vágyam, hogy elkészítsek egy saját province-i fűszerkeveréket! Abban szinte az összes fűszer benne van még levendula is. Előbb- utóbb ennek is eljön majd az ideje :D

Amikor csak magamnak vagy a családomnak főzök, nem fogom vissza magam bátran szórok ebből is abból is. Amikor azonban másoknak is főzök akkor óvatosabb vagyok, hogy ne legyen “csííípőőőőős” (értsd borsos) vagy “túúúúl fűszeres” (értsd van íze)—mindenki gondolja hozzá a nyávogós-finnyázós hanghordozást ;)

Na jó előbukkant belőlem a gonosz banya! Elnézést. Persze nem vagyunk egyformák. Mindenki más otthoni ízekhez van hozzászokva.

A zsályával én is óvatosan bánok mert nagyon intenzív fűszer és tényleg eltudja rontani az ételt, ha túl sokat sikerül beleszórni.

Ezt a receptet viszont annak is érdemes kipróbálni aki kicsit bátortalan a fűszerekkel kapcsolatban.


Hozzávalók:
2 teljes csirkecomb, kicsontozva, csíkokra vágva
1 konzerv gomba (ha van éppen friss apró fejű gomba akkor az még jobb)
2-3 evőkanál ecetes gyöngyhagyma vagy kinek mennyi szimpatikus- nem kell leöblíteni
1/2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj ( itt most szigorúan vaj, mert a zsályával együtt verhetetlenek)
1 tk szárított, morzsolt zsálya
só, bors ízlés szerint
2-3 dl főző vagy sima tejszín
Spagetti két személyre (két marék)
.
Az egyik evőkanál vajon megpirítom a csirkecomb csíkokat. Jöhet bele a só és a bors, a zúzott fokhamgya. Amikor a csirkecomb csíkok szépen megpirultak akkor beleszórom a zsályát, felöntöm az egészet vizzel, lefedem és párolom amíg a husi puha nem lesz. Ha a hús megpuhult akkor teszem hozzá a gombát és gyöngyhagymát (ha a gomba nem konzerv akkor a hússal együtt kezdem el főzni). Összeforgatom a ragut és hozzákeverem a másik kanál vajat, majd felöntöm a tejszínnel, hogy krémes és gazdag legyen a szósz.

Kifőtt spagettira szedem és a Zuram elé penderítem. :)

Nincsenek megjegyzések: