2009. július 8., szerda

Csili Húsvéti kalácsa



















Régóta gyűjtöm a "főzős" újságokat: Nők Lapja konyha, Tina Extra, Fakanál, Burda Konyha, Mesterkukta és társait. Sokszor használom őket, bizonyos példányok már szinte rongyosak.
Egy régi Tina Extra Húsvéti számában található a kedvenc sós kalács receptem. Természetesen ezt sem betűről-betűre recept szerint készítem.
Sajnos most a költözés miatt minden újságom dobozokban van ezért nem tudom pontosan megadni, hogy melyik számában található az eredeti recept. Ígérem pótolni fogom.

Az alaprecept is nagyon finom. Óriásira dagad, foszlós. Anyósom már előre örül a Húsvétnak mert ehet a sós kalácsomból. Jól esik a tudat, hogy már évek óta hozzá tartozik a család Húsvéti menüjéhez. Minden évben egy kicsit jobb és jobb lett.

Az idei valamelyik újságomban még az eredeti kalács fonás technikáját is megadták. Talán Praktika volt... (Ezt is gyűjtöm....meg van majdnem az összes szám az elsőtől kezdve. Azért csak majdnem az összes, mert három példányt kölcsönadtam és az illető elfelejtette visszaadni... Sőőt! Arra sem emlékszik, hogy egyáltalán nála voltak. :( No comment! Megpróbálom, ha végre kikerülnek a dobozból felderíteni, melyik számok hiányoznak pontosan és talán sikerül pótolnom őket)

A saját verzióm szerinti hozzávalók (dupla adagból sütöm):
3/8 l zsírdús tej
75 dkg liszt (félfogós és sima vegyesen)
6 dkg friss élesztő
2 evk cukor
8 dkg Rama margarin
2 egész tojás
1/2 tk tengeri só
1 kis tál húsos szalonna lepirítva
1/2 evk kakukkfű
1 tk köménymag
1/2 kis gerezd zúzott fokhagyma
1 csipet bors (ne túl sok)
Tetejére a megkenéshez- 1 tojás sárgája és 1 evk tej kikeverve
Lehet a tetejére szórni tökmagot (4 dkg). Én mindig elfelejtek venni ezért ez ki szokott maradni.

A lisztet a sót a kakukkfüvet a köménymagot a borsot és a zúzott fokhagymát egy tálban elkeverem. A margarint felolvasztom. A tejet meglangyosítom. Kb 1 dl langyos tejben elkeverem az élesztőt és a cukrot- megfuttatom. Amikor már szép habos akkor beleöntöm a lisztes fűszeres keverékbe, hozzáütöm a tojásokat, beleöntöm az olvasztott margarint a pirított szalonna nagy részét (egy kicsit érdemes félre tenni a tetejére díszítésnek) és egy kevés tejet. Elkezdem összeállítani a tésztát. Jól dagasztható, rugalmas tésztának kell lennie. Fokozatosan adom hozzá a maradék tejet. Simára kidolgozom, dagasztom a tésztát, a tetejét belisztezem aztán letakarva pihentetem, kelesztem kb 45 percet. Amikor duplájára nő akkor kiborítom a tálból még egyszer jól átdögönyözöm aztán kalácsot fonok belőle. Megint letakarom a deszkán és pihentetem úgy 20 percet ezalatt még kel egy kicsit. Kikenek olajjal vagy margarinnal egy magasabb falú lábast, majd kilisztezem. A kalácsot úgy helyezem el körben a lábasban, hogy egy koszorút formázzon. Figyelem akkora lábast válasszunk, hogy ha a tészta duplájára kel majd sütés közben akkor is elférjen kényelmesen, de gusztusosan kilógjon belőle a teteje. Megkenem a tetejét a tojással elkevert tejjel. Megszórom kevés köménymaggal és kakukkfűvel illetve a maradék pirított szalonnával.

Előmelegített sütőben kb 170-180 fokon kb 25 percig sütöm. Sajnos minden tűzhely más. Másképp sül gázon, villanyon és légkeverésesben. Nézzünk rá sokszor mert, ha nagyon ég a teteje akkor takarjuk le fóliával. Tűpróbáig vagy addig sütjük amíg szép színe lesz.
Miután kivettük a sütőből hagyjuk a lábasban pihenni. Legyünk türelmesek, várjuk meg amíg langyosra hűl, különben szerencsétlen kalácskánk darabokban jön majd ki. Késsel óvatosan mozgassuk meg a kalácsot, válasszuk el az edénytől. A szokásos torta trükkel (lábas tetejére egy tálca---tálca lábas összefog egy mozdulattal megfordít, hogy tálca legyen alul--- majd süti aljára a tálaló tál--tálaló tál, tálca összefog, egy mozdulattal megfordít és sitty-sutty szépen díszeleg a tálon a süti)vegyük ki a lábasból és mint a tortát lehet szeletelni a népeknek :D

Igazi füstölt sonkával, tormával egyszerűen utánozhatatlan.

Íme még néhány Húsvéti kalács kép időrendben követik egymást a próbálkozásaim;)
























Nincsenek megjegyzések: