2012. szeptember 26., szerda

Pikáns szilvás ragu
















Kaptam ajándékba egy üveg Uncle Ben's szilvás mártást. Nem volt rossz, de bevallom én azért tettem bele még ezt-azt-amazt. 
A házi változathoz viszont elengedhetetlen a Nagyim féle ecetes szilva befőtt. Ez a fajta befőtt inkább húsokhoz való köretként. A befőtt levébe rum, szegfűszeg, fahéj, cukor és ecet kerül. Nagyon finom, csak úgy csemegének is. Meg lehet próbálni helyettesíteni egy sima szilva befőttel is amibe fahéjat, szegfűszeget meg egy pici ecetet teszünk.

Hozzávalók:
½ kg csirke felsőcomb filé kockára vágva
1/2 (literes) üveg ecetes fűszeres szilvabefőtt a leve is.
½ fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evk olivaolaj
1 kvk garam masala
1 kvk törött bors
1 kvk szegfűbors
1 tk barna cukor
2 közepes babérlevél
1 tk pirospaprika
1 kvk édes anna paprikakrém
1 csipet cayanne bors
1 csipet bazsalikom
só vagy ételízesítő
víz
ha a befőttben nem volt akkor szegfűszeg és pici fahéj
1 tk keményítő
1 kanál vaj a végén a mártásba


Az olivaolajon picit megfuttattam a barnacukrot majd hozzáadtam a lilahagymát és a fokhagymát. Amikor a hagymák karamellizálódtak akkor megpirítottam az alapban a húskockákat. Fűszereztem. Majd felöntöttem egy kevés vízzel és fél puhára pároltam.
Ekkor került bele a szilvabefőtt magozva a levével együtt. A húst és a szilvákat is puhára főztem. Kivetettem a ragu levéből egy keveset abban elkevertem a keményítőt és vissza öntöttem a csirkére. Innentől már csak néhány perc párolás és a mártás besűrűsödik. A tűzhelyről levéve elkevertem a raguban egy teáskanál vajat, hogy bársonyosabb és az íze gazdagabb legyen.
A legjobb a rizs köretnek hozzá.

1 megjegyzés:

Babette írta...

Köszönöm szépen! :)