2009. november 16., hétfő

Sütőtökös-húsos lasagne













 

A "tökös boszi" partyra ;) kaptam ajándékba egy nagy kanadai sütőtököt. Töklevest újfent főztem az egyik feléből. Most is a tejszín mentes változatot választottam.
A másik fele ott árválkodott a hűtőben. Még mindig elég nagy darab a drágám :D
A Zuram régóta nyaggat lasagne-ért, hát most kapott és a husiba valahogy-valaki belecsempészett egy kis sütőtököt is... (A tökből maradt még egy kicsi de már tudom mi lesz belőle!)

A tökös-húsos mártás Hozzávalói:
50 dkg pulyka darált hús
1 duci marék reszelt nyers sütőtök
1 konzerv paradicsom (nem sürített, hanem kockára vágott paradicsom)
kb 2 dl paradicsomlé (a mennyiség változhat a lé sűrűségétől)
1 kis fej édeshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors,
2 tk oregáno
1 kv bazsalikom
1 kv borsikafű
pici cukor
oliva olaj
10 dkg reszelt sajt
1 csomag mozzarella
pici margarin

A besamel mártás most is "saccperkb" készült viszont most a lasagne-s dobozon volt egy recept hozzá:
50g vajhoz 50g lisztet írt és 1/2 liter tejet. Ízesítésként én tettem bele fehér borsot, sót és reszelt szerecsendiót.

200g lasagne tészta

A mártáshoz az olivaolajon megpirítottam a hagymákat majd a hagymás olajon megpirítottam a husit és a reszelt tököt. Fűszereztem, hozzá kevertem a paradicsomot (lé, kockák), a cukrot és a mártást még egy picit összefőztem.

A besamel mártáshoz a vajat felolvasztottam, elkevertem benne a lisztet. A lisztet picit megfuttattam majd először egy kevés langyos tejjel (tűzről levéve) kikevertem, aztán elkevertem benne a többi tejet is. Visszarakva a gázra sűrűsödésig főztem, majd ízesítettem és elkevertem benne a reszelt sajtot.

A tepsit kikentem margarinnal majd egy rétes besamel mártást elterítettem a tepsi alján, majd megpakoltam a tészta lapokkal (elvileg vigyázni kell ne érjenek össze, mert akkor felpúposodik a lasagne sütés közben, nekem viszont sehogy sem jöttek ki a tészta lapok ezért nem vacakoltam vele összeértek... fel is púposodott, de bevallom engem egyáltalán nem zavart). Következett egy réteg darált húsos mártás aztán szép sorban a többi réteg ugyanígy. A lényeg, hogy az utolsó réteg besamel legyen annak a tetejére tépkedtem a mozzarellát és megszórtam még egy pici oregánóval. 20-25 perc alatt 180 fokon légkeverésesben szép ropogos- piros tetejűre sült.

2009. november 12., csütörtök

Sütőtökös tésztakagylók















A kagyló tésztája szerintem a világ legegyszerűbb pizza tésztája! Imádom. Egyszerűen zseniális. A recept Jamie Olivertől van. Az ő "...és egyszerűen csak főzz!"  című szakácskönyvében találtam kenyér alaprecept címen. Készítettem már belőle calzone-t, focaccia-t és természetesen pizzát is de még kenyérlángost is. Kipróbáltam légkeveréses és sima gázsütőben és kemencében egyeránt. Maga a tészta selymes és ruganyos de nem nyúlik tulzottan, nem ragad le és ami a lényeg nagyon gyorsan készre sül. A pizza is kb 20 perc alatt készen van.

A boszi party-ra a szokásos tökleves mellé idén ezeket a sütőtökös-darálthúsos tésztakagylókat kínáltam, desszertnek pedig sütötökös tortát sütöttem. (a torta receptje is jön majd).

A tészta hozzávalói:
1 kg kenyér liszt
30 g élesztő (lehet szárított is)
kb 6 dl langyos víz
2 evk cukor
2 csapott evk tengeri só

A lisztet a cukorral és a sóval összekeverem egy tálban, majd belemorzsolom az élesztőt is. Felöntöm a langyos vízzel részletekben és összeállítom a tésztát. Ezután következik a gyúrás nem kell sokáig csak amíg a tészta egy selymes-ruganyos gombóccá össze nem áll.
A kelesztéssel én kicsit szoktam csalni mert 50 fokra előmelegítem a légkeverésest és utána kikapcsolom. Kinyitom az ajtaját amíg olyan langyosra hül. Letakarom a tésztát alufóliával és bepakolom a langyos sütőbe.
10-15 perc alatt duplájára kel a tészta.
A tésztát kiveszem a tálból picit újra gyúrom, kinyújtom és akkor innentől fogva szabad a vásár mit készítünk belőle.

A töltelék hozzávalói:
1 kis fej édes hagyma
1 gerezd fokhagyma
50 dkg darált hús (mindegy milyen én pulykából készítettem)
kb két nagy bögre nyers reszelt sütőtök
15 dkg reszelt sajt
só, bors,
csipet borsikafű
csipet kakukkfű
pici  oliva olaj

A hagymát és a fokhagymát apróra vágtam oliva olajon megpirítottam. Hozzákevertem a darált húst, sóztam, borsoztam, fűszereztem amikor megpirult hozzákevertem a sütőtököt és összesütöttem őket.
Amikor a hús megpuhult a tök is megfőtt de még roppanós akkor levettem a tűzről. Hagytam kicsit hülni majd belekevertem a reszelt sajtott.
A fenti tésztakagylókba pakoltam az ízletes tökös-húsos tölteléket. Ehhez segítségemre volt a műanyag derelyekészítő készletem közepes méretű tagja. Biztos mindenki ismeri. A hátoldalával ki lehet vágni a tésztából egy kört, majd a tésztalapot a mintás másik felére kell helyezni, belepakolni a tölteléket és a két fülnél fogva összecsukni az alkalmatosságot és kész is a batyu-derelye-kagyló. Ki minek nevezi ;)
A kagylókat sütőpapíros tepsibe fektettem megkentem tojással és előmelegített sütőben pirosra sütöttem őket. (légkeverésesben 180°C 20 perc)

Libasült 2009















Idén is készült libasült mondanom sem kell :)
Most kicsit más pácban érleltem a combokat, egyéb iránt mindent úgy tettem ahogy az elmúlt évben is leírtam.

Az idei pác hozzávalói:

pici oliva  olaj

bors
2 szem szegfűbors finomra törve
1 evk majoranna
1 csipet borsikafű
2 gerezd nagyon apróra vágott vagy pépesített fokhagyma a pácba
4 gerezd fokhagyma cikkekre vágva a tűzdeléshez
1 fej vöröshagyma de csak negyedekre vágva a pácoló tálban a liba alá és közé szórva
kb 1 evk mustár
kb 1 dl vörösbor
Hagymás tört burgonyával és lila káposztával tálaltuk.

2009. november 8., vasárnap

Kapros csirke ragu















Párom utálja a kaprot. Aztán kiderült, nem is a kaprot utálja, hanem a tökfőzeléket, de kaporral ő korábban csak a főzelékben találkozott. Az, hogy kaporutálata megszűnőben van elég egyértelműen derült ki, ugyanis teljesen oda van a kapormártásért főleg krumplival és sült hússal. Nem volt kedvem a hagyományos sűlthús elkészítéséhez, hát rittyentettem valami hasonpacit.

Hozzávalók:
2 fél csirkemell, vagy bármilyen 1/2 kg hús közepes darabokra vágva
1 nagy csokor friss kapor finomra aprítva
1 tk citromlé
3 evk tejföl
ételízesítő, bors, pici fokhagymasó
2 evk vaj vagy margarin
1 evk keményítő
tej

A húst a vajon kifehérítettem megszórtam az aprított kapor felével, ételízesítővel és borssal, megöntöttem a citrom levével és ízesítettem pici fokhagymasóval.Felöntöttem vízzel és puhára pároltam. Amikor puha lett a ragu akkor egy kis tálban kikevertem a tejfölt a keményítővel és pici tejjel. A keveréket a meleg raguhoz öntöttem újraforraltam és amikor a szósz besűrűsödött akkor szükség esetén még hígítottam tejjel. Amikor a ragu lekerült a tűzhelyről akkor belekevertem a maradék kaprot.

Főtt burgonyával könnyű vacsora vagy ebéd.

Paradicsomos tészta húsgombóccal















Lehet, hogy a folytonos "fogynom kéne" mániám miatt próbálok mindig kicsit lespórolni az ételek zsír vagy kalória tartalmából, de persze csak addig amíg az íz rovására nem megy :D vagy, ha éppen olyan hangulatom van.
Lényeg a lényeg. A sültkrumplit is tepsiben a sütőben sütöm mostanság nem frituban, sőt a rántott dolgokat is próbálkozom tepsis változatban előállítani.
A fasírt végül is működik tepsiben tök jól, az igaz, hogy nem gombóc fasírt, de olyan rossz csak nem lehet ugye?
Kipróbáltam. Lehagytam a gombócokról a morzsát, és sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztattam, majd forró sütőben pirosra sütöttem őket.
Eredmény: ízre isteni kicsit keményebb és kevésbé szaftos, de fínom húsgombócok. A sütőben ugyebár jobban kiszárad, mint forró olajban sütve.
Aki a nagyon puha fasírtot szereti ne tepsiben süsse, de szerintem a paradicsomos tésztához talán így még jobb is volt.

Hozzávalók:

Húsgombóc:
50 dkg darálthús (legyen szaftosabb hús)
2 szál újhagyma zöldje
2 egész tojás
1 gerezd fokhagyma
só, bors,
1 kvk borsikafű
1 evk mustár

Paradicsom mártás:
1 konzerv kockázott paradicsom
kb1 dl paradicsomlé
2 újhagyma+2 zöldje
2 gerezd fokhagyma
só, bors,
1 kvk oregánó (szárított)
1 csipet bazsalikom
1/2 dl vörösbor (nem feltétlenül fontos, nekem volt otthon bontva)
1 evk cukor
oliva olaj
víz

+ 1 zacskó kifőtt spagetti, tálaláshoz reszelt sajt

A húsgombócokhoz a darált húst a fűszerekkel és a tojással jól összegyúrtam, sütőpapírral bélelt tepsiben  pirosra sütöttem őket.
A mártáshoz oliva olajon megpirítottam az aprított újhagymákat és a fokhagymát majd hozzákevertem a kockázott paradicsomot és a fűszereket. Felöntöttem vörös borral. Megvártam amíg a bor elpárolog a mártásból ekkor került bele a cukor és a paradicsomlé. Nekem szükséges volt felönteni egy kevés vízzel, hogy hígabb legyen a mártás. A víz után újraforraltam.
A tésztát kifőztem, megöntöztem a mártással, rápakoltam a húsgombócokat és a reszelt sajtot.

Másnap a maradékot mindketten elvittük ebédre. A kollegáim persze megkóstolták és most úgy állunk, hogy megígértették velem, hogy ők kifizetik de főzzek nekik valamikor egy nagyobbacska adagot (öt kollegám van).

Sajtos tészta delux















Mi a bánatot kezdjek a megmaradt tojássárgákkal, ráadásul 8 darabbal??? Vasárnap Pavlova tortát sütöttem innen maradt a sok sárgája. A fenti kérdés a Vasárnapi családi ebéden hangzott el, mire Anyu rávágta: -Csinálj valami csőben sültet!
Végül is miért ne?:) Azért normál esetben nem tennék 8 tojássárgáját egy sült tésztába, de most pont az volt a cél, hogy eltünjenek a hűtőből. A tészta nagyon finom lett, de szerintem legközelebb elég a fele tojás is. Úgy is nagyon jó lett volna.

Hozzávalók:
1 zacskó tészta (csavart, csiga, vagy penne)
maradék tojássárgája :)
20 dkg reszelt sajt (eidámi)
1 kis tál pirított bacon kocka
1 mozzarella
só, bors, szerecsendió
A sajtmártáshoz: kukorica liszt, tej, vaj

Kezdetnek odatesszük a tésztát vízben főni. (Én mindig vízforralóval felforralom a vizet utána teszem fazékba és amikor gyöngyözik csak akkor teszem bele a sót és a tésztát).
Elkészítjük a besamell-sajt mártást. Itt sajnos megint nem tudok pontos mértékeket:( De most már a magam kedvéért is leírom legközelebb. Általában sima finom liszttel készítem a besamellt, de most azért készítettem kukorica liszttel, mert nagyon szép "sajtos" sárga színt adott a mártásnak.
Kb két evk vajat felolvasztunk elkeverjük benne a kukoricalisztet amennyit felvesz, kicsit megfuttatjuk a vajon, majd langyos tejjel felöntjük. A tejet visszamelegítjük eközben a mártás besűrűsődik.
Amikor a besamell már kész van belekeverjük a reszelt sajt 3/4-ét és a fűszereket, majd amikor langyosra hűlt a mártás egyenként a tojássárgákat. Lepirítjuk a bacont.

A kifőtt tésztát elkeverjük a sajtos mártás nagy részével és a baconnel egy kivajazott tepsibe kanalazzuk a tészta felét, majd megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Újabb réteg mártásos tészta következik, a tetejére  jön a maradék sajtos besamell és rápakoljuk a mozzarella sajtot.
Forró sütőben (175 fok minimum) addig sütjük amíg a sajt elolvad a tészta tetején és a mártás összesűl a tésztával.

Egyszerűen fincsi.

Minestrone vagy valami hasonló :)















Be kell vallanom valamit. Teljesen oda voltam (és itt a múlt időn van a hangsúly) a zacskós minestrone levesért. Anyuék nem nagyon ismerték, a megismerést követően pedig a fiúk nem igazán szimpatizáltak vele. Ezért néha amikor valami olyan volt az ebéd ami Anyuval nem volt a fogunkra való akkor vettünk kettőnknek ilyen zacskós minestrone levest, jól megszórtuk reszelt sajttal és elégedetten bekanalaztuk. Azt azért szeretném megjegyezni, hogy amúgy minden egyéb zacskós levest utáltunk mert mű íze van. Ennek is biztos az volt, de nem ettünk igazit akkor még egyáltalán, tehát nem volt összehasonlítási alapunk.
Később olasz étteremben ettem párszor de valószínű nem volt szerencsém mert nem ájultam el tőle. Mostanra pedig teljesen kivonták a forgalomból a zacsis változatot is, tehát hoppon maradtam. Érett bennem a gondolat, hogy én bizony főzni fogok egy jó nagy adagot és valahogy majd "beadom" a Zuramnak, hogy ez csak egy sima olaszos zöldségleves és akkor majd biztos meg fogja enni.
Tegyük hozzá ez a szerencsétlen leves annyira egyszerű, hogy szinte már ciki és mégis aaaannyira finom! Hiába az olaszok tudnak valamit ;)) Minestrone levest  úgy főznek az olaszok, mint ahogy spagettit is. Ahány ház annyi féle.
Íme tehát az én változatom, szokás szerint ez sem teljesen autentikus, de nekem annyira ízlett, hogy három napig ettem.

Hozzávalók:
1 kisebb cukkini
3 szál újhagyma (póréhagyma helyett)
1 szál fehérrépa
2 szál sárgarépa
1/2 fej zeller (fél maroknyi)
2 gerezd fokhagyma
2 közepes szem burgonya
15 dkg gomba
15 dkg fagyasztott zöldborsó
1 kis marék fagyasztott zöldbab
só, bors
1/2 paradicsom konzerv (nem sűrítmény)
1 tk szárított oregánó
1 tk szárított bazsalikom
1 kis csipet borsikafű
oliva olaj
víz
tetejére reszelt sajt  (parmezán, gazdagabb napokon mehet a parmezán mellé egy kis reszelt sajt is pl trapista)

A zöldségeket megtisztítottam, feldaraboltam kb egyforma darabokra. Oliva olajon megfuttattam az újhagymát és az aprított fokhagymát. Hozzákevertem az aprított zöldségeket és a kockázott konzerv paradicsomot majd fűszereztem, ezután felöntöttem vízzel. Addig főztem lassú tűzön amíg a zöldségek roppanósra puhultak.
Tálaláskor feltétlen kell rá reszelt sajt leginkább parmezán (nem is kevés) anélkül nem ér semmit az egész.

Lehetne még bele tenni zellerszárat, babokat, káposztát stb... attól függ mi van szerencsésebbeknek a kertben, nekünk városlakóknak a fagyiban.

Kukoricás csirke















Előtte való nap nagyon fűszereset sikerült vacsoráznunk, ezért csak valami nagyon egyszerű ízű gyorsan elkészíthető vacsira volt szükségünk. Szokás szerint volt az egész attrakcióra fél órám, és egy a költözés után még fel nem töltött kamrapolcom.
Miből is főzzünk... Lássuk csak! Fagyasztó tartalma: csirkemell és fagyasztott kukorica. No ez már jól kezdődik :) Oké de mi legyen a köret. Rizs. Van egyáltalán még belőle? És volt! :))

Persze rosszindulatúan lehetne mondani, hogy hogy nem tudom volt e itthon rizs. Hát úgy "kéremszépen", hogy nagy fába vágtuk amúgy is nyomoronc kis fejszénket. Új lakásba költöztünk egy jóval nagyobba, természetesen a bank nagy örömére is.... Ami tulajdonképpen jó dolog, ha leszámítjuk, hogy két hónapig szegény Anyuéknál csöveztünk. Minden cuccunk szanaszét a családban dobozokban hevert. Odakint "brekkenő hőség", mások éppen szabijukon süttetik a hasukat, mi pedig éppen tapétázunk, festünk, 100 kilós dobozokat hurcolunk negyedikre fel gyalog.... Úgy is kell nekünk.
Lényeg a lényeg. Megvettük, sk újítgattuk, beköltöztünk még, ha nem is teljesen. Még mindig vannak dobozok. Konyhám is félkész, de főzni már lehet benne, és ez most nekem perpillanat untig elég!
Tehát akkor a recept kb két személyre:

Hozzávalók:
1  csirkemell (azaz két fél)
20 dkg fagyasztott, morzsolt kukorica
1 gerezd fokhagyma
1 evk margarin vagy vaj
1 nagyobb marék aprított friss petrezselyem
kb 1 evk kukorica keményítő
ízlés szerint, só vagy ételízesítő
ízlés szerint fekete bors őrölt vagy durvára darált (én az utóbbit jobban szeretem--magam örlöm)
víz

A csirkemelleket kockákra vágtam, majd margarinon megpirítottam, só-borssal ízesítettem. Mikor kicsit kifehéredett a hús hozzákevertem a fagyasztott kukoricát és az apróra vágott fokhagymát. Felöntöttem vízzel.
Puhára főztem a kukoricát és a húskockákat, majd a levéből kivettem egy keveset egy kis tálba a keményítővel simára kevertem majd visszaöntöttem a húsra. Összeforraltam. (ha túl sűrű lehet még önteni bele, vizet, húslevest vagy tejet is, ha pedig túl híg lehet még keverni bele egy kis keményítőt). Elzártam a gázt az edény alatt és hozzákevertem a friss petrezselymet.

Párolt rizs illik hozzá a legjobban. Tényleg natúr ízű, tőlem szokatlanul fűszermentes, ám de ennek ellenére finom ebéd.

Sütőtökleves2















Az őszi-téli időszakban rendszeres vendég nálunk az asztalon a sütőtökleves. Lassan pont olyan lesz, mint Anyuéknál a zöldségleves... Amit találunk azt rakunk bele.
Több féle variációját készítettem már. Ez talán azért lehet szimpatikusabb az alapváltozatnál azoknak akik inkább kalóriaszegényen szeretnék a meleg levest magukbakanalazni, mert itt nincs sem tej, sem tejszín sőt még bacon sem a receptben csak a tök maga.


Hozzávalók:
1 db kb. 1,5 kg nagyságú sonkatök
4 db közepes burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 evőkanál vaj vagy margarin esetleg oliva olaj (bár szerintem margarinnal/vajjal finomabb)
2 babérlevél
2 szárnyashúsleves kocka (tudom, hogy ez gyilkosság, de mi jóban vagyunk a leveskockák és én)
helyettesíthető ételízesítővel vagy tengeri sóval
csipet tárkony
csipet borsikafű
1 szegfűbors összetörve (vagy egy csipet szecsuáni bors)
1 kávéskanál fekete bors összetörve
1 csipet csilipor vagy csípős paprikakrém
Pirított tökmag (natúrban, zsiradék nélkül pirítva)
Személyenként egy marék pirított zsemlekocka

Az elkészítés természetesen nagyjából és egészében megegyezik az alapváltozattal csak itt a levest önmagával sűrítjük, azaz több vizet vagy alaplevet adunk hozzá az elején és amikor a tök és a burgonya megpuhult merülő mixerrel (vagy, hogy is hívják rendes nevén) pürésítjük. Ha túl sűrű még alaplével hígíthatjuk, de ilyenkor még egy picit forraljuk össze a levest tálalás előtt.