2008. október 28., kedd

"Borsos zsák" azaz kóstoljuk, analizáljuk és csináljuk meg...

















Múlt hétvégén megint lent jártunk Balcsin családilag! Néhány véletlenül megmaradt üdülési csekknek köszönhetően elvonúltunk október 23-át megünnepelvén illetve csekk lejárat előtti elköltésének céljából ebédelni.
Valami közeli normális helyet kerestem.
A Nádas csárdában kötöttünk ki Kenesén.

Nem bántuk meg, már csak azért sem mert egy újabb érdekes recepttel lettem gazdagabb ;)

Íme! Figyelem élénk ízekre, borsra és csípősre érzékenyek hanyagolják!

Hozzávalók:
Bármilyen jó vékonyra kiklopfolt hús szelet 4 db (én pulykamellből készítettem)
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 dl fehérbor
só,
rengeteg bors
2 evőkanál mustár
1 csipet kakukkfű (az eredeti ételben nem volt)
4 szelet sonka
4 szelet sajt
liszt, tojás, zsemlemorzsa
napraforgó olaj

A hagymákat vékony szeletekre vágtam a fokhagymával együtt, majd pici olajon puhára pároltam addig amíg egészen össze nem estek. Utána ízesítettem a mustárral a sóval és a rengeteg borssal majd felöntöttem a borral és egészen elpároltam a levét.
A hússzeleteket kiklopfoltam besóztam, ráfektettem a sajt és sonka szeleteket (1-1 mindegyikből) megtöltöttem a hagymás töltelékkel, feltekertem és "zsákocskákat" készítettem belőle. Ha nem akarna egyben maradni, meg lehet tűzni fogpiszkálóval.
A zsákokat kipaníroztam a szokásos módon, majd kisütöttem kis lángon (fritu 170 fok 20-25 perc).

Brokkolis krumplipürével tálaltam.

2008. október 14., kedd

Fehérbabos tejszínes penne tárkonnyal
















Hát az úúúgy volt........ Azt hittem gomba konzerv.
Nem az volt. :D Ez lett belőle. Nekünk nagyon ízlett.

Hozzávalók:
1 csirkemell
1 evőkanál margarin
1 kis fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1/2 dl száraz fehér bor
1 teáskanál tárkonyos dijoni mustár
Főzőtejszín
Só, bors ízlés szerint
vágott petrezselyem és reszelt sajt
2 személyre penne tészta

A tésztát a szokásos módon megfőztem.
A margarinon megpároltam a hagymát, majd a csirkével együtt tovább főztem. Ízesítettem sóval, borssal és amikor a saját levét elfőtte, felöntöttem fehér borral.
Amikor az alkohol illat elpárolgott hozzá kevertem a tárkonyos mustárt. Készre pároltam a ragut, majd hozzáöntöttem a főzőtejszínt és a fokhagyma gerezdeket (fokhagyma nyomón áttörve) és a nagy szemű fehér konzerv babot. Összerottyantottam egy kicsit aztán hozzá kevertem a vágott petrezselymet és a kifőtt tésztát. Reszelt sajttal megszórva (eidámi) tálaltam.

A legjobb példa, hogy születnek az új receptek.... Egy elbaltázott gomba konzervvel :)))

2008. október 4., szombat

Kelbimbó krémleves













A Príma Konyha magazin októberi számában láttam két oldalnyi kelbimbó receptet.....Jéé a fagyiban nálunk is volt egy fél zacskónyi.....leves lett belőle. Meglepően finom!!!


Hozzávalók:
Szemre úgy fél zacskónyi fagyasztott kelbimbó (kb 15-20 dkg)
3-4 szem közepes burgonya
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
szerecsendió
1 dl főzőtejszín
kb 3 dl tej
Tetejére reszelt eidámi sajt
és pirított napraforgó mag
1 evőkanál margarin


A felforrósított margarinon megfonnyasztottam a hagymát, hozzáöntöttem a kelbimbót és a darabokra vágott burgonyát, fűszereztem majd felöntöttem vízzel.

Amikor a zöldségek megfőttek, beletettem a fokhagyma gerezdeket (fokhagyma nyomóval) és a levest összeturmixoltam. Felöntöttem a tejszínnel és a tejjel, habverővel jól elkevertem és az egészet még egyszer összemelegítettem.


A napraforgó magot magában, serpenyőben megpirítottam a sajtot lereszeltem, majd mindkettőt a forró leves tetejére szórtam.


Nekem ízlett :)